Lacrimă de-a mea trimisă către voi

Imagine 

   Să încep cu o povestire despre lacrimile Maicii Domnului:

Lacrimile Maicii Domnului

“Într-un sat îndepărtat de munte trăia un bărbat pe nume Chiriac, trecut prin viaţă, căruia nu-i puteai schimba părerea, indiferent că avea dreptate sau nu. Ceea ce nu putea să creadă Chiriac era cum icoanele pot să plângă. Spunea el “icoanele sunt făcute din lemn mort, nu au apă în ele să plângă”. Deşi auzise de la mai mulţi cunoscuţi despre aceste icoane făcătoare de minuni, unii dintre ei care chiar fuseseră martorii acestor minuni, Chiriac nu putea să creadă şi pace.

În satul lor fusese o biserică mică de lemn care arsese într-o noapte, iar acum se construia una mai mare şi mai frumoasă. Tot ceea ce mai rămăsese din vechea biserică era o mică icoană de lemn, a Maicii Domnului, veche de când lumea, despre care se spunea că este făcătoare de minuni pentru că scăpase din acel incendiu. Chiar dacă bărbatul ajută la construirea bisericii noi şi-şi petrecea mai tot timpul în preajma icoanei, care fusese adusă în noua biserică, nu credea în minunile pe care le putea face şi se uita ciudat la cei pe care îi vedea venind să se închine la icoană sau îi aduceau flori Maicii Domnului.

Într-una din zile, deşi era sărbătoare, Chiriac lucra în interiorul bisericii hotărât să-şi termine munca. Era singur înăuntru, şi deşi mulţi îl sfătuiseră să nu mai lucreze că îl va vedea Maica Domnului şi-l va pedepsi, nu asculta de nimeni şi-şi continua lucrul, bombănind întruna. La un moment dat, prin acoperişul bisericii care nu era încă terminat, începu să plouă. Şi ploua aşa de tare cum nu se mai văzuse niciodată. După câteva minute ploaia se opri şi deşi bărbatul reuşise să se adăpostească de ploaie, pe jos, în biserică, era plin de apă. Supărat de această întâmplare, Chiriac vru să se certe cu cineva, dar nu avea pe nimeni în jur.

Uitându-se apoi spre icoana Maicii Domnului observa că aceasta era acoperită de mici stropi de apa care semănau cu nişte lacrimi. Sigur că în sfârşit a găsit misterul acestor icoane făcătoare de minuni fugi repede la un muncitor care locuia în apropiere să-i spună ce a aflat. Dar când Chiriac îi spuse ceea ce aflase şi că ploaia umpluse biserica de apă, bărbatul începu să râdă de el, spunând că Chiriac a înnebunit. Dar văzând bărbatul că acest Chiriac vorbeşte serios, îi spuse că nu este posibil ceea ce spune el pentru că în sat nu mai plouase de câteva săptămâni.

Bărbatul se duse cu Chiriac în biserică să vadă cu ochii lui ceea ce acesta spunea. Când ajunse în biserică bărbatul văzu într-adevăr că pe chipul Maicii Domnului apăruseră lacrimi, dar nu văzu pic de apă în jur şi neputându-şi ascunde bucuria, începu să se închine şi să se roage la icoana făcătoare de minuni. Chiriac rămase mut de uimire, iar bărbatul îi spuse că acesta sigur fusese un semn de la Maica Domnului pentru el, că astfel să nu mai lucreze în zilele de sărbătoare şi să se facă un om mai credincios.”

 

Povestire inclusă în cartea NESTEMATE DUHOVNICEŞTI vol. I, Editura Cristimpuri, 2010

 

   Lacrimile Maicii Domnului sunt văzute doar de cei care cunosc durerea lor… Căci durerea lacrimilor Maicii Domnului este dată de durerea ce ne-o facem noi, cu puterea cu care lucrăm împotriva noastră. Nu credem în noi. Aşadar, nu credem nici în raiul din noi. Şi viaţa noastră rămâne un iad de încercări, de grabă şi de plângeri. Şi-n iadul acesta ne dăm adulţi, nu copii. Putem să facem faţă la multe fără să ne bucurăm de frumuseţea unei lacrimi îndurerate de copil. Nimic din ceea ce este afişat peste tot nu arată cum lumea este făcută să fie simplă, aşa că nu aştepta ca lumea să devină printr-o minune, simplă. Aştepţi în zadar. Şansele în care crezi nu sunt altceva decât semne că ar trebui să renunţi la concepţia ta încăpăţânată despre lume. Copil prostuţ ce eşti! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s